Zakelijk

Eko de Eerste

Boter, kaas en eieren

Een windmolen, hét herkenningspunt van de boerderij in de polder, voorziet het bedrijf in de eigen elektriciteitsbehoefte.

In 1956 begon Gerrit Marsman als melkveehouder. In 1987 nam zijn zoon Gerrit het bedrijf over en schakelde direct over naar biologisch. Hij ging kaas maken, en door de kaas ook aan huis te verkopen, werd hij minder afhankelijk van de prijzen van de groothandel. De Eerste is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelzijdig gemengd familiebedrijf van 80 ha met melkkoeien & kippen, akkerbouw voor voerwinning, groenteteelt, verzuiveling en kaasmakerij.

Drie generaties Gerrit Marsman

De lichte grond van de voormalige Zuiderzee, ook wel Blokzijlzand genoemd, heeft de eigenschap makkelijk water op te nemen en los te laten: zeer geschikt voor het telen van groenten. Tegenwoordig heeft de derde generatie Gerrit Marsman de groenteteelt onder zijn hoede. Er worden op 20 hectare 13 verschillende biologische groentes geteeld.

In de winter werken er zo’n 10 en in het zomerseizoen ruim 20 mensen op het bedrijf. Een belangrijk sociaal aspect is het bieden van een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt er gewerkt met werknemers en stagiaires uit het buitenland. Er wordt van de mensen gevraagd om één keer in de week voor het voltallige personeel te koken. Deze gezamenlijkheid is goed voor de sociale cohesie.

Eko de Eerste levert biologische kaas, eieren, yoghurt en een breed aanbod aan groenten aan Hofweb.

Benieuwd naar het assortiment van Eko de Eerste?